Autorius: Raimonda Celiešiūtė
Disertacijos pavadinimas: "Elektrocheminių (bio)jutiklių formavimas panaudojant mikro- ir nanodarinius bei jų funkciniai tyrimai"
Mokslo sritis: Chemija 03 P
Mokslinis vadovas: dr. Rasa Pauliukaitė
Gynimo data: 2015-03-23
ANOTACIJA:
Kurtos elektrodų platformos (bio)jutikliams, tam paviršiai modifikuoti grafeno-chitozano (G-Chit) plėvelėmis bei polifolatu (PFA) kaip mediatoriumi. Optimizuotas elektrodų paviršiaus modifikavimas 2-3 nm storio grafeno (G) plokštelėmis, kuris galimas tik chemiškai funkcionalizavus G O-, COO- ir HO- grupėmis, kai G koncentracija vandeninėje dispersijoje – 10 pg ml-1. Stabilumas užtikrintas formuojant ant paviršiaus G-Chit plėveles. Lazerio spinduliuotė padidino G-Chit plėvelių nusodintų ant ITO paviršiaus dvigubojo elektrinio sluoksnio talpą dėl G defektų atsiradimo. Biojutiklių efektyvumui padidinti ant elektrodų paviršiaus buvo elektropolimerizuota foliato plėvelė, gautų nanostruktūrų dydis ir forma priklausė nuo sintetinimo tirpalo pH. Tokios plėvelės stabilizuotos papildomai modifikavus G-Chit plėvele. Sukurtas ir išbandytas elektrocheminis jutiklis askorbatui elektrodą modifikavus G-Chit plėvele (G = 10 pg ml-1). Jutiklis išbandytas analizuojant komercinius gaiviuosius gėrimus, gauti rezultatai sutapo su palyginamuoju metodu gautais rezultatais. Tokio jutiklio nustatymo riba 13,3 nmol l-1 – mažesnė už literatūroje aprašytas. Amperometrinis biojutiklis gliukozei sukurtas modifikavus elektrodą PFA ir G-Chit plėvelėmis. Šis biojutiklis sukurtas panaudojant natūralų, iki šiol nenaudotą junginį, gerai suderinamą su fermentais. Optimizuoto biojutiklio parametrai gauti, kai fermentas imobilizuotas tarpmolekulinių sąsiuvų metodu: jautris 18,4 ± 0,9 µA cm-2 mmol l-1, nustatymo riba 0,59 ± 0,02 µmol l-1, gyvavimo trukmė ne mažiau 15 d., signalas sumažėjo 15 %. Šis biojutiklis buvo sėkmingai išbandytas šviežių vynuogių sulčių analizei; atsakas sutapo su palyginamo metodo rezultatais.
Metai: 2015