Autorius: AHMED MOHAMED TAHA ABDELHAMID ALFA
Disertacijos pavadinimas: Impulsinio elektrinio lauko poveikis baltymų struktūrinėms ir technofunkcinėms savybėms
Mokslo sritis: Chemija N 003
Mokslinis vadovas: dr. Arūnas Stirkė
Gynimo data: 2023-12-05
ANOTACIJA: Įvade pabrėžiama tvarios praktikos poreikis, pasiūlytas veiksmingas metodas, impulsinis elektrinis laukas (PEF), kaip būdas leidžiantį padidinti ekstrahavimo išeigą, pagerinti maisto saugą ir pratęsti galiojimo laiką. Šioje disertacijoje daugiausia dėmesio skiriama PEF poveikio miceliniam kazeinui, jaučio serumo albumino (BSA), tirpaus krakmolo bei BSA ir arbatos polifenolių (EGCG) sąveikai. Įvairūs analizės metodai, įskaitant FTIR, cirkuliarinį dichroizmą, Ramano, UV-vis ir DLS, suteikia vertingų įžvalgų apie PEF poveikį šioms baltymų sistemoms.
Tyrimo metu buvo tiriama PEF įtaka BSA / tirpaus krakmolo glikacijai ir kazeino micelių (CSM) poveikiui esant skirtingiems elektrinio lauko stiprumams. Mažesnio stiprumo (3,5–5,7 kV/cm) pagerino BSA/krakmolo konjugatus ir emulsijas, o didesnio stiprumo (>5,7 kV/cm) turėjo neigiamą poveikį. Vidutinio elektrinio lauko (MEF) apdorojimas pasirodė esąs veiksmingesnis keičiant kazeino struktūrą. Be to, nanosekundinis PEF (nsPEF) poveikis pakeitė BSA, sustiprindamas jo sąveiką su EGCG, kaip rodo spektroskopinė analizė ir molekulinis modeliavimas.
Apibendrinant, disertacijoje pabrėžiamas PEF gebėjimas sustiprinti BSA/krakmolo konjugatus ir emulsijas esant mažesniam stiprumui, tuo pačiu nurodant ribotą poveikį esant didesniam stiprumui. Pastebėta, kad PEF poveikis sukelta CSM baltymų poliarizaciją ir tarpusavio ryšių pokyčius. Be to, buvo nustatyta, kad nsPEF modifikuoja BSA baltymą ir pagerina jo sąveiką su EGCG.
Metai: 2023.