Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 09. 30 -

Terahercinius šaltinius kuriantis D. Pashnev tapo mokslų daktaru

D. Pashnev (viduryje, šviesiai žaliais marškiniais) su moksliniu vadovu ir disertacijos gynimo komisija. FTMC nuotrauka.
FTMC Optoelektronikos skyriaus fizikui Daniilui Pashnevui suteiktas gamtos mokslų daktaro laipsnis. Jis apgynė disertaciją tema „AlGaN/GaN heterostruktūrų THz-ruožo optinių charakteristikų tyrimas“ (mokslinis vadovas dr. Irmantas Kašalynas).
 
Sveikiname kolegą ir linkime sėkmės tolesniame moksliniame kelyje!
 
„Mano disertacija skirta aliuminio galio nitrido / galio nitrido (AlGaN/GaN) heterostruktūrų optinių savybių terahercų (THz) ruože tyrimams. Ši medžiaga naudojama nuo didelio elektronų judrio tranzistorių iki THz spinduliuotės detektorių, fazės keitiklių ir kt. Tačiau sukurti terahercinius šaltinius tebėra iššūkis. 2D plazmonų sužadinimas AlGaN/GaN heterostruktūrose gali leisti sukurti elektra kontroliuojamą THz šaltinį“, – pasakoja Daniilas.
 
Daniilas paaiškina savo darbo svarbą: „THz diapazonas yra ruožų sandūroje: tarp gigahercų, kurie naudojami elektronikoje, ir tolimųjų infraraudonųjų spindulių, kurie naudojami optikoje. THz spinduliuotė yra nejonizuojanti ir pasižymi unikaliomis savybėmis, pavyzdžiui, prasiskverbimu į daugelį nemetalinių medžiagų, tokių kaip plastikas, drabužiai ir popierius, todėl ji naudinga įvairioms saugumo technologijoms ir biologiniams tyrimams. Be to, THz dažniai bus naudojami būsimose didelės spartos belaidžio ryšio sistemose ir standartuose. Taigi, THz šaltinio kūrimas yra paklausus tiek mokslui, tiek pramonei.“
 
Pasak Daniilo, tiriamos 2D elektroninės dujos – 2D plazmonai, kurių storis yra apie kelis nanometrus. 2D plazmonams esant ant pusės milimetro storio dielektrinio pagrindo jie pasižymi reikšmingu atsaku THz diapazone (bangos ilgis apie 100 um), o tokio laidaus sluoksnio savybes galima gauti analizuojant nuotolinius THz matavimus.
 
„Svarbiausia yra 2D plazmono stebėjimas AlGaN/GaN heterostruktūrose kambario temperatūroje, atliekamas analizuojant sudėtingus (amplitudės ir fazės) perdavimo/atspindžio THz spektrus. Tai svarbu norint kurti plazmoninius prietaisus, kuriuos būtų galima naudoti įprastomis sąlygomis, pavyzdžiui, kambario temperatūroje“, – sako D. Pashev.
Susiję:
STILL3473-4cdb43e214980065300eb97eff5692b8.jpg
2023. 05. 26 - Plonesnis už plauką, galingas kaip lazeris: apie naują FTMC fizikų išradimą Apie tai, ką lietuviai įrodė pirmieji pasaulyje, pasakoja dokt. Vladislovas Čižas.