Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 08. 20 -

„Įkvėpti mokslo“: vilniečiai pirmieji išgirs apie pasaulį keičiančias inovacijas – kada nuo WiFi pereisime prie SciFi, pradėsime ūkininkauti kosmose ir įžengsime į naują energetikos epochą?

Energetikos ir technikos muziejus bei FTMC pradeda plačiajai visuomenei skirtą projektą-paskaitų ciklą „Įkvėpti mokslo“. Visą rudenį vyks atviros diskusijos ir vieši naujausių mokslinių išradimų pristatymai, kurių metu net keturiolika talentingų FTMC mokslininkų pasakos apie užsienyje ir Lietuvoje atliekamus mokslinius tyrimus bei kuriamas inovacijas.
 
Renginiai apims įvairias mokslo sritis: nuo mikrobiologijos iki astronomijos.
 
Susitikimai su mokslininkais vyks kiekvieną trečiadienį, nuo rugsėjo 11 d. 
 
Laikas: 18 val.
 
Vieta: Energetikos ir technikos muziejus, Rinktinės g. 2, Vilnius
 
Nemokama registracija – paspaudus šią nuorodą.
 
 
(Energetikos ir technikos muziejaus Virsmo salė. Gabrieliaus Jauniškio / ETM nuotrauka)
 
Energetikos ir technikos muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas pasakoja, kad idėja šiam renginių ciklui kilo jau seniai: dar studijų laikais, kuomet tekdavo pristatyti naujausias tendencijas Medicinos inžinerijos srityje. Ir daug vėliau – dirbant universitete – kuomet tekdavo garbė dalyvauti RND ir naujausių mokslinių temų pristatymuose.
 
„Muziejus yra neįpareigojanti aplinka, kurioje mokslininkai ir visuomenė gali susitikti ir visiems suprantama, paprasta kalba diskutuoti apie atradimus. Juk pažinęs nors ir mažą magijos triuką, tampi magu. Taip pat ir su atradimais. Svarbiausia stebėtis ir žavėtis pasauliu bei mokslo kuriamomis naujovėmis“, – pasakoja M. Bistrickas.
 
Trečiadieniais vyksiantys renginiai bus paskirti vienai iš mokslo sričių – nuo ateities kuro iki laiko skaičiavimo ar gyvenimo kosmose.
 
FTMC atstovai pasakoja, kad visuomenė vis dar per mažai supažindinama su lazerių technologijų, chaoso teorijos ar žaliosios chemijos naujausiais tyrimų rezultatais, todėl iki šiol technologijų progresui didžiausią įtaką gali daryti tik maža akademinės bendruomenės dalis. Tad laikas tai pakeisti.
 
„FTMC mokslininkai – fizikai, chemikai, medžiagų inžinieriai – atlieka be galo įdomius ir mums visiems reikšmingus tyrimus. Tiesa, šie darbai dažnai būna nematomi plačiajai visuomenei. Tad labai džiaugiamės ir nekantraujame pasidalinti, kas vyksta mūsų laboratorijose, kokių stulbinamų idėjų turi kolegos – ir vaizdžiai papasakoti, kaip veikia mokslas. Lazeriai, chaoso teorija, elektrinės patrankos, ateities energetika, žalioji chemija, išmanioji apranga – šios ir kitos temos, kurias pristatysime, yra „ant bangos“ visame pasaulyje, Lietuva čia neatsilieka, o kai kuriose srityse – netgi pirmauja. Labai laukiame ir jaunosios kartos: galbūt turiningai praleistas vakaras įkvėps troškimą tapti mokslininku?“ – sako FTMC viešųjų ryšių ir komunikacijos specialistas Simonas Bendžius.
 

(Viena iš paskaitų ciklo mokslininkių, FTMC Lazerinių technologijų skyriaus tyrėja dr. Ernesta Bužavaitė-Vertelienė. Hernandez & Sorokina / FTMC nuotrauka)

PROGRAMA

  • „Išsilaisvinimas iš lopšio: nauji žmonijos namai kosmose” (dr. Kastytis Zubovas) – 2024-09-11
  • „Nuo nematomos dalelės iki matomos šviesos: kelias lazerio link” (dr. Ernesta Bužavaitė-Vertelienė) – 2024-09-18
  • „Chaosas, sinchronizacija ir neuroniniai tinklai” (dr. Kęstutis Pyragas) – 2024-09-25
  • „Nauja energijos epocha – kuro elementai” (dr. Aldona Balčiūnaitė)
  • „Mikrobangos: nuo WiFi iki SciFi” (dr. Paulius Ragulis)
  • „Kaip pasverti laiką? Daiktų ir gyvūnų amžiaus nustatymas radioanglies izotopo pagalba” (dr. Algirdas Pabedinskas)
  • „Žaliasis vandenilis – iš kur, kaip ir kam?” (dr. Milda Petrulevičienė)
  • „Išmanioji tekstilė: kas tai?” (dr. Diana Kubilienė)
  • „Elektrinės patrankos: kaip paraką pakeisti elektros srove” (dr. Vilius Vertelis)
  • „Nuo taršos iki sprendimų: kova su mikroplastiko dalelėmis“ (dr. Ieva Uogintė)
  • „Kaip mokslininkai matuoja laiką: dabartis ir perspektyvos” (dr. Rimantas Miškinis)
  • „Mikrodumbliai – oras, maistas ir vaistas ” (dr. Arūnas Stirkė)
  • „Kas bendro tarp kačių ir teleportacijos?” (dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė)
  • „Kaip veikia fejerverkai?” (dr. Dominykas Juknelevičius)

Partneriai:

Vilniaus miesto savivaldybė

Lietuvos kultūros taryba

Informaciniai rėmėjai:

LRT

 

Energetikos ir technikos muziejaus / FTMC informacija

Susiję:
2. Milda-047a38dc52399499ef17622a60d73f4c.jpg
2024. 04. 08 - Žaliasis vandenilis ir saulės energija: lietuvių mokslininkai tiesia kelią ateities technologijoms FTMC chemikė dr. M. Petrulevičienė su kolegomis išbando naujus metodus, kaip gaminti ateities kuru vadinamą vandenilį.
11 Karinė apranga-9d1884f3957af1e9635c56af50a1bac0.jpg
2024. 01. 10 - Čia aidi šūviai ir kuriami ateities drabužiai: pasivaikščiojimas po FTMC Tekstilės technologijų skyrių Specialistų kuriami išradimai gali praversti ne tik kariams ar darbininkams, bet ir kiekvienam iš mūsų.
Vilius Vertelis foto podcast-9c24c035e6ea6ae8f4348f4abab90a5f.jpg
2023. 12. 14 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: naujas elektromagnetinis ginklas Apie kariuomenes bei kosmoso pramonę dominančią technologiją pasakoja fizikas dr. Vilius Vertelis.
4(1)a-c3342424bf469c5dab363926d506cb06.jpg
2023. 06. 21 - Kai pavardė tampa moksliniu terminu: prof. K. Pyragas ir chaoso valdymas Jis yra daugiausiai kartų pacituotas tyrėjas tarp visų laikų lietuvių, o sukurta paprasta formulė padarė tikrą proveržį.