Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 08. 01 -

FTMC direktoriaus pareigas pradeda eiti Ramūnas Skaudžius

Naujasis FTMC direktorius prof. dr. Ramūnas Skaudžius. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Nuo rugpjūčio 1 d. Fizinių ir technologijos mokslų centrui (FTMC) pradeda vadovauti naujas direktorius. Juo tapo chemijos mokslų daktaras, profesorius, buvęs švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius, kuris pakeitė dvi kadencijas šiose pareigose iki tol dirbusį fiziką, FTMC Optoelektronikos skyriaus vadovą prof. habil. dr. Gintarą Valušį.
 
FTMC bendruomenė dėkoja buvusiam direktoriui už visus nuveiktus reikšmingus darbus ir įkvepiantį pavyzdį bei sveikina naująjį Centro vadovą.
 
„Su entuziazmu pradedu vadovauti Fizinių ir technologijos mokslų centrui. Man didelė garbė prisijungti prie didžiausios mokslo ir tyrimų institucijos Lietuvoje komandos.
 
Matau FTMC kaip įstaigą, kuri skatina mokslinį smalsumą ir kūrybiškumą vykdant pažangiausius tyrimus bei ugdant naujos kartos mokslininkus, gebančius spręsti globalias problemas. Kartu sieksime kurti inovatyvias technologijas ir sprendimus, kurie gerins žmonių gyvenimą ir aplinką, ir tapsime lyderiais mokslo srityje ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu.
 
Tikiu, kad glaudus bendradarbiavimas, dalijimasis žiniomis ir idėjomis bei mūsų bendros pastangos leis mums pasiekti užsibrėžtus tikslus“, – sako R. Skaudžius.
 
Jis naujuoju FTMC vadovu tapo laimėjęs Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos paskelbtą konkursą, kuriame iš viso dalyvavo 5 kandidatai. Birželį vykusių debatų metu R. Skaudžius pristatė į žmogų orientuotą FTMC misiją: skatinti mokslinį smalsumą ir kūrybiškumą vykdant pažangiausius tyrimus ir ugdant naujos kartos mokslininkus, kurie gebėtų spręsti globalias problemas. Chemikas tąkart pabrėžė, kad technologijas kuria žmogus ir asmenybė.
 
Profesorius taip pat pristatė strateginius tikslus, kuriuose išskyrė aukštos kokybės fundamentaliųjų ir taikomųjų tyrimų vykdymo svarbą, infrastruktūros ir technologijų plėtrą bei modernizavimą, talentingų mokslininkų ugdymą ir jų karjeros plėtrą. Jis įvardino, jog dalyvavimas tarptautinėse programose, partnerystės kūrimas ir tarptautiniai renginiai yra esminiai elementai, padėsiantys FTMC pasiekti aukštesnį lygį.
 
FTMC yra didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje, vykdanti unikalius mokslinius tyrimus ir technologinės plėtros darbus lazerinių technologijų, optoelektronikos, branduolio fizikos, organinės chemijos, bio ir nanotechnologijų, elektrocheminės medžiagotyros, funkcinių medžiagų, elektronikos ir kitose mokslo kryptyse. Čia ne tik vystomas aukšto lygio mokslas, bet ir kuriamos verslui ir visuomenei naudingos moderniosios technologijos.
 
 
(Prof. dr. Ramūnas Skaudžius kandidatų į FTMC direktorius debatuose. FTMC nuotrauka)
 
Ramūno Skaudžiaus biografija
 
Gimimo data ir vieta:
 
1985 m. balandžio 30 d., Alytus.
 
Išsilavinimas:
 
2004 m. Alytaus Vidzgirio vidurinė mokykla;
 
2008 m. Vilniaus universitetas, chemijos studijų bakalauras;
 
2010 m. Vilniaus universitetas, chemijos studijų magistras;
 
2010 m. Vytauto didžiojo universitetas, mokytojo kvalifikacija;
 
2014 m. Vilniaus universitetas, fizinių mokslų srities chemijos mokslo krypties daktaro laipsnis, nuo 2021 m. – profesorius.
 
Darbo patirtis:
 
2008 m. matematikos ir chemijos mokytojas Vilniaus Šv. Kristoforo gimnazijoje;
 
2009–2012 m. gimnazijos chemijos mokytojas ir pavaduotojas ugdymui;
 
2012 m. 4 mėnesių stažuotė Vokietijoje;
 
2013 m. 12 mėnesių praktika Paul Scherrer institute Šveicarijoje;
 
2014–2016 m. mokytojas Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijoje;
 
2016–2017 m. Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto lektorius, chemijos mokytojas KTU gimnazijoje;
 
2017–2020 m. Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto prodekanas studijoms;
 
2017 m. Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto docentas;
 
2021–2024 m. Švietimo, mokslo ir sporto viceministras, atsakingas už bendrąjį ugdymą;
 
Nuo 2024 m. rugpjūčio 1 d. – Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) direktorius.
 
Kita darbo patirtis:
 
Lietuvos gamtos mokslų ir Lietuvos geomokslų olimpiadų vienas iš iniciatorių, chemijos srities vadovas Europos Sąjungos mokslo ir Tarptautinės jaunių mokslo olimpiadose, integruoto gamtos mokslų kurso programos 5–8 klasėms bendraautorius, Vilniaus universiteto STEAM metodinės grupės vadovas.
 
Vedė praktinius seminarus mokytojams, konsultavo mokyklas įkuriant gamtamokslines laboratorijas. Per paskutinius 5 metus stažavosi Švedijoje, Japonijoje, Taivane ir Jordanijoje.
 
Apdovanojimai:
 
2011 m. įteikta Meilės Lukšienės premija;
 
2020 m. Vilniaus universiteto rektoriaus apdovanotas jaunojo mokslininko premija už svarius mokslo pasiekimus.
 
Užsienio kalbos:
 
Anglų.
 
Laisvalaikio pomėgiai:
 
Kelionės, žygiai, krepšinis, tinklinis, bitininkystė.
 
Šeiminė padėtis:
 
Vedęs, žmona Vilija, sūnūs Adomas, Žygimantas Vidas, dukra Liepa.
 
FTMC ir ŠMSM informacija
Susiję:
s2024-08-08_Besuch Litauen-Gruppenfoto-c033adbbbeb78d698d3e5c31fff5ecb4.jpg
2024. 08. 08 - Lietuvos ir Vokietijos ekspertų susitikime – dėmesys mokslui ir gynybai Daugiausia dėmesio sulaukusios temos – lazeriai, autonominiai sprendimai ir dirbtinio intelekto panaudojimas karyboje.
01-20240627_114713-ca70fda322aba695e53e3f52c6bb5604.jpg
2024. 06. 28 - Kandidatai į FTMC vadovus pateikė savo vizijas Birželio 27 d. A101 salėje (Saulėtekio al. 3) įvyko kandidatų į FTMC direktorius debatai. Jų dalyviai turėjo galimybę pristatyti savo viziją ir atsakyti į susirinkusiųjų Centro darbuotojų klausimus.
Untitled design (60)-4c32fed5e97c8f3d97b66b9cc1f223fd.png
2024. 06. 26 - Studijuokite doktorantūrą FTMC Jei baigėte magistro studijas fizikos, chemijos ar medžiagų inžinerijos srityje, kviečiame prisijungti prie mūsų komandos!