Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 06. 27 -

Krūvio pernašos mechanizmus tiriantis T. Daugalas – fizikos mokslų daktaras!

Dr. T Daugalas. FTMC nuotrauka

FTMC Fizikinių technologijų skyriaus mokslininkas Tomas Daugalas tapo gamtos mokslų daktaru. Jis apgynė disertaciją „Elektrinių savybių priklausomybės nuo išorinių mechaninio bei elektrinio poveikių tyrimas darinyje su skiriamuoju grafeno lakštu tarp laidininkų paviršių“ (mokslinis vadovas: dr.(hp) Arūnas Šetkus).

Didžiausi sveikinimai kolegai!

Tomas disertacijoje pristatė tyrimus apie elektrinio krūvio pernašą, kuri vyksta statmenai grafeno plokštumai. Šie tyrimai yra orientuoti į naujų, plonasluoksnių, dvimačių (2D) medžiagų grupę, kurių populiarumą ir ištakas galima priskirti prie Nobelio premijos laimėtojo grafeno. Kadangi šiuolaikiniai prietaisai yra gaminami iš vis mažesnių matmenų komponentų, naujos 2D medžiagos suteikia viena iš galimų technologijos vystymo krypčių.

„Šių medžiagų savybes galime panaudoti ne tik išilgai sluoksnio (kas yra plačiai taikoma ir naudojama puslaidininkių atveju), bet ir pritaikyti kuriant vertikalios sandaros struktūras. Vertikalios sandaros struktūros leidžia ženkliai sumažinti kuriamo prietaiso matmenis ir panaudoti dar mažai ištirtas 2D medžiagų savybes statmena sluoksniui kryptimi, kurios gali suteikti naujų būdų kontroliuoti sistemų charakteristikas bei veikimą.

Mažinant elektronikos komponentų matmenis, sudaroma galimybė kurti vis mažesnius ir našesnius prietaisus. Tačiau, labiausiai išskirti galima būtų naujos kartos prietaisus, orientuotus į elektroniką ant lanksčių paviršių, medicinos prietaisus, robotikos elementus ar kitas inovatyvias technologijų kryptis“, sako naujasis mokslų daktaras.

„Savo darbe analizavau primityviausią krūvio pernašos statmenai grafeno plokštumai situaciją, kuomet vienas grafeno sluoksnis (monosluoksnis) yra įterptas tarp dviejų metalinių kontaktų. Kadangi tiek teorinių, tiek eksperimentinių darbų šia kryptimi yra santykinai nedaug, darbo rezultatai leido sukurti ir eksperimentiškai patvirtinti pradinį elektrinio krūvio pernašos mechanizmus paaiškinantį modelį. Tai galima laikyti kaip pradinį atspirties tašką, kuriuo remiantis galima būtų tirti, bei analizuoti, ir sudėtingesnes struktūras, sudarytas iš keleto skirtingų medžiagų ar esant kitokiems struktūrų pokyčiams“, savo darbą pristatė T. Daugalas.

FTMC informacija

Susiję:
Tomas Daugalas GYNIMAS-f3589cbc23e070f7ec81b37a586de886.png
2024. 06. 26 - TOMO DAUGALO disertacijos gynimas Birželio 26 d. (trečiadienį), 10 val., D401 salėje, Saulėtekio al. 3, Vilnius
Foto_tituliniam-ade515091995e9950cfb7fa2170c4068.png
2024. 06. 06 - Mokslo darbuotojų konkursas VIEŠAS KONKURSAS MOKSLO DARBUOTOJŲ PAREIGOMS UŽIMTI
Untitled design (36)-f81f1c84f0880273d592543eb7b3ddbe.jpg
2024. 04. 15 - Ar pavyks nugalėti trečiąkart iš eilės? Registruokitės į doktorantų konkursą „Tyrėjų Grand Prix“ Esate įsitikinę, kad mokslą galima pristatyti populiariai ir suprantamai? Šis konkursas kaip tik Jums!