Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 06. 25 -

Dr. Andrius Žemaitis – LMA Jaunųjų mokslininkų stipendijų konkurso laureatas

2024 m. birželio 20 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidiumas, remdamasis mokslų skyrių ekspertų komisijų LMA Jaunųjų mokslininkų stipendijoms gauti siūlymais, stipendijomis apdovanojo skyrė 15 stipendijų geriausiems jauniesiems humanitarinių, socialinių, fizinių, biomedicinos, technologijos ir žemės ūkio mokslo sričių mokslininkams. 

FTMC Lazerinių technologijų skyriaus mokslo darbuotojas dr. Andrius Žemaitis tapo technologijos mokslų srities laureatu. Sveikiname!

Dr. A. Žemaičio vystoma tyrimų tema: „Našių lazerinio mikroapdirbimo technologijų vystymas funkciniams paviršiams kurti“.

Pasak mokslininko, šis mokslinis darbas apima lazerinio mikroapdirbimo technologijų tobulinimą siekiant jas panaudoti įvairiems funkciniams paviršiams kurti.
 
„Man pačiam įdomiausi tyrimai yra skirti precizinės lazerinės abliacijos reiškiniui optimizuoti. Lazerinė abliacija yra medžiagos pašalinimas nuo paviršiaus šviesos impulsais. Tam, kad ši technologija būtų patraukli pramonei, labai svarbu procesą padaryti greitą ir labai kokybišką, o šie dalykai dažnai yra sunkiai suderinami, ypač mikrometrinėje skalėje. Mūsų mokslinės grupės dabai būtent ir parodo, kaip efektyviai, greitai ir kokybiškai formuoti pageidaujamus darinius medžiagos paviršiuje.
 
Dėl naujoviškų metodų, naudojant laikines lazerio impulsų schemas ir jas kartu derinant su optimizavimo metodais jau ne kartą esame pasiekę lazerinės abliacijos efektyvumo rekordų, o mūsų darbai susilaukia daug dėmesio tiek iš mokslininkų, tiek iš verslo atstovų. Sparti ir precizinė lazerinė abliacija gali būti sėkmingai naudojama funkciniais raštais išmargintų trimačių mikroliejimo formų gamyboje, mikrodetalių gamyboje, paviršių tekstūravimui siekiant pakeisti optines, vilgumo, antibakterines ir kitas sabvybes“ – tyrimų aktualumą pabrėžia dr. A. Žemaitis.
 
LMA Jaunųjų mokslininkų stipendijos skiriamos 2024–2025 metams.
 
Primename, kad bakalauro ir magistrantūros studentai kviečiami prisidėti prie pažangiausių tyrimų temų plėtojimo. Jeigu susidomėjote lazerinio mikroapdirbimo technologijų tobulinimu ir norėtumėte atlikti tiriamąjį darbą šia tema, susisiekite su dr. Andriumi Žemaičiu.
 
 
FTMC ir LMA informacija
Susiję:
Foto_tituliniam-ade515091995e9950cfb7fa2170c4068.png
2024. 06. 06 - Mokslo darbuotojų konkursas VIEŠAS KONKURSAS MOKSLO DARBUOTOJŲ PAREIGOMS UŽIMTI
Untitled design (36)-f81f1c84f0880273d592543eb7b3ddbe.jpg
2024. 04. 15 - Ar pavyks nugalėti trečiąkart iš eilės? Registruokitės į doktorantų konkursą „Tyrėjų Grand Prix“ Esate įsitikinę, kad mokslą galima pristatyti populiariai ir suprantamai? Šis konkursas kaip tik Jums!