Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 10. 23 -

„Įkvėpti mokslo“. Dr. M. Petrulevičienė: „Žaliasis vandenilis – iš kur, kaip ir kam?"

Organizatorių skelbimas
Spalio 23 dieną, trečiadienį, Energetikos ir technikos muziejuje FTMC Cheminės inžinerijos ir technologijų skyriaus tyrėja dr. Milda Petrulevičienė pristatys žaliojo vandenilio kursą mokslinių tyrimų srityje.
 
Iki 2030-ųjų metų, Vilnius siekia tapti visiškai neutraliu klimatui miestu. Skeptikai kritikuoja idėją sakydami, kad tai neįgyvendinama, tačiau mokslininkai vis garsiau kalba apie inovacijas ir pasiekimus vandenilio technologijų srityje. Taigi, ar Vilniuje 2030-aisiais jau važinės vandeniliu varomi automobiliai ir vilniečiai gyvens vandeniliu šildomuose namuose?
 
Pagal gavimo būdus, vandenilis skirstomas į pilkąjį, mėlynąjį, žaliąjį ir geologinį, dar vadinamą baltuoju arba auksiniu. Pilkasis vandenilis gaminamas iš metano dujų. Mėlynojo vandenilio gamybos metu išsiskiriantis CO2 yra sugaudomas, naudojant tam skirtus filtrus ir nepatenka į aplinką. Tuo metu žaliasis vandenilis yra toks, kurio gamybai naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai, o baltasis (auksinis) – išgaunamas iš Žemės gelmių. Tai yra vandenilio dujos, susidarančios Žemės mantijoje ir dėl įvairių geologinių procesų išsiskiriančios į paviršių.
 
Iš visų šių rūšių technologiškai paklausiausias žaliasis vandenilis, kurio gamyba visiškai neteršia aplinkos. Jis išgaunamas vandens elektrolizės būdu, t. y. kai naudojant elektros srovę, vanduo suskaidomas į vandenilį ir deguonį. Šiam procesui reikalinga elektra, pagaminama naudojant saulės ar vėjo energiją, todėl vandenilis ypač naudingas Vilniui – miestui, kurio gelmėse yra tūkstančiai kubinių metrų vandens.
 
Apie žaliojo vandenilio išgavimo technologijas ir energijos kaupiklius mokslinio pristatymo metu pasakos dr. Milda Petrulevičienė.
 
 
(Minireaktorius, imituojantis saulės šviesą ir iš vandens išgauti vandenilį bei kitas naudingus cheminius junginius. FTMC nuotrauka)
 
Mokslinių pristatymų ciklas „Įkvėpti mokslo“ įgauna pagreitį. Kiekvieną trečiadienį Energetikos ir technikos muziejuje Lietuvos mokslininkai pasakoja apie užsienyje ir Lietuvoje atliekamus mokslinius tyrimus bei kuriamas inovacijas.
 
Daugiau informacijos ir pristatymų programa čia.
 
Data: Spalio 23 d.
Laikas: 18:00 val.
Vieta: Rinktinės g. 2, Vilnius. Energetikos ir technikos muziejus
Registracijos formą rasite čia.
 
Mokslinių išradimų pristatymai – nemokami.
 
Partneriai:
Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC)
Vilniaus miesto savivaldybė
 
Projektą finansuoja:
Lietuvos kultūros taryba
 
Informacinis rėmėjas:
LRT vaikai
Susiję:
2. Milda-047a38dc52399499ef17622a60d73f4c.jpg
2024. 04. 08 - Žaliasis vandenilis ir saulės energija: lietuvių mokslininkai tiesia kelią ateities technologijoms FTMC chemikė dr. M. Petrulevičienė su kolegomis išbando naujus metodus, kaip gaminti ateities kuru vadinamą vandenilį.
Paulius Gaigalas PhD-ea03779034af96f744656cfae50b776e.jpg
2023. 12. 01 - Indėlis į žaliąją energetiką: vandenilį išgaunantis chemikas P. Gaigalas apgynė daktaro disertaciją Vandens skaidymui geriausiai tinka platina. Tačiau šis metalas – retas ir brangus, tad mokslininkai ieško kitų būdų.