• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 09. 20 -

FTMC inovacijų vadybininkas M. Skaržinskas dalyvavo aukšto lygio konferencijoje apie dirbtinio intelekto naudojimą gynyboje

FTMC inovacijų vadybininkas Mantas Skaržinskas. FTMC nuotrauka
Rugsėjo 18 d. Mykolo Romerio universitete įvyko aukšto lygio konferencija „Dirbtinio intelekto (DI) sprendimų naudojimas dabar ir ateities gynyboje“, kuri tapo reikšmingu žingsniu, formuojant Lietuvos ateities gynybos strategiją.
 
Šis Seimo Ateities komiteto Dirbtinio intelekto (DI) darbo grupės, Krašto apsaugos ministerijos, Asociacijos INFOBALT, Mykolo Romerio universiteto ir Dirbtinio intelekto asociacijos organizuotas renginys subūrė įtakingus mokslo, verslo, politikos ir gynybos sektoriaus atstovus, siekiant aptarti, kaip pažangios technologijos gali transformuoti mūsų šalies gynybos sektorių.
 
Konferencijos metu praktikai ir ekspertai aptarė, kaip DI gali fundamentaliai transformuoti gynybos sistemas, suteikdamas galimybę greičiau ir tiksliau identifikuoti grėsmes bei efektyviau panaudoti turimus išteklius. DI technologijos leidžia realiu laiku analizuoti didžiulius duomenų srautus, kas padeda ne tik tiksliau prognozuoti pavojus, bet ir efektyviau planuoti karines operacijas.
 
Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimo žodį perdavusi prezidento patarėja saugumo klausimais Rima Malakauskienė pabrėžė, kad DI gali žymiai sustiprinti šalies gynybos pajėgumus, ypač, kuomet reikia rasti sprendimus kovoje prieš daug stipresnį priešininką, tačiau kartu perspėjo apie būtinybę atsakingai vertinti šios technologijos galimybes ir ribas. Ji akcentavo, jog prezidentas sveikina diskusijas apie DI technologijų naudojimą gynyboje, intelektu paremtų produktų kūrimas yra kelias, kuriuo turi eiti Lietuva, tačiau kartu ragina atidžiai analizuoti ne tik jų teikiamą naudą, bet ir potencialias rizikas, susijusias su saugumo ir etikos klausimais, tuo pat metu nepamirštant aukščiausio tikslo – tautos išsaugojimo.
 
 
(Konferencijos akimirka. Olgos Posaškovos / Seimo kanceliarijos nuotrauka)
 
Renginyje pranešimą skaitė ir FTMC Inovacijų ir technologijų tarnybos inovacijų vadybininkas Mantas Skaržinskas. Jis akcentavo, kad nors dirbtinis intelektas atveria milžiniškas galimybes, ypač gynybos srityje, žmogiškasis faktorius išlieka kritiškai svarbus priimant galutinius sprendimus. Nors DI technologijos leidžia automatizuoti ir paspartinti sprendimų priėmimo procesus, tik žmogus geba įvertinti priimtų sprendimų svarbą, etinius aspektus ir neįprastas situacijas, kurias DI gali netinkamai interpretuoti.
 
M. Skaržinskas pabrėžė, kad kai „informacijos apsikeitimas keičia formą“, tampa vis aktualesnė pasitikėjimo bei atsakomybių paskirstymo tarp žmonių ir DI problema. Tai reiškia, jog nors DI gali suteikti labai tikslias prognozes ir sprendimų rekomendacijas, visada egzistuoja rizika, kad algoritmai gali veikti klaidingai ar priimti sprendimus remdamiesi nepakankamais duomenimis.
 
Remdamasi konferencijos įžvalgomis, Seimo Ateities komiteto DI darbo grupė planuoja inicijuoti teisėkūros tobulinimą dirbtinio intelekto taikymo gynyboje srityje. „Mūsų tikslas – užtikrinti, kad Lietuva taptų lydere, diegiant pažangiausius dirbtinio intelekto sprendimus gynybos srityje, taip stiprinant mūsų nacionalinį saugumą ir konkurencingumą tarptautinėje arenoje,“ – teigė šios darbo grupės pirmininkė Rasa Petrauskienė.
 
 
(Seimo Ateities komiteto Dirbtinio intelekto (DI) darbo grupės pirmininkė Rasa Petrauskienė. Olgos Posaškovos / Seimo kanceliarijos nuotrauka)
 
Anot Seimo Ateities komiteto, konferencija atskleidė Lietuvos ryžtą aktyviai prisitaikyti prie besikeičiančios geopolitinės aplinkos, investuojant į inovacijas ir stiprinant gynybos pajėgumus. Numatoma tęsti diskusijas ir rengti panašius renginius, siekiant nuolat atnaujinti ir plėtoti Lietuvos gynybos strategiją, atsižvelgiant į naujausias technologines galimybes.
 
Teigiama, kad šis renginys tapo pavyzdiniu glaudaus bendradarbiavimo tarp mokslo, verslo, politikos ir gynybos sektorių rezultatu, skatinančiu inovacijas ir stiprinančiu šalies saugumą. Tikimasi, kad konferencija taps postūmiu tolesnėms diskusijoms ir konkretiems veiksmams, integruojant dirbtinio intelekto sprendimus į Lietuvos gynybos sistemą ir užtikrinant šalies pasirengimą ateities iššūkiams.
 
Daugiau apie konferenciją skaitykite Lietuvos Respublikos Seimo interneto svetainėje.
 
Seimo Ateities komiteto biuro / lrs.lt informacija
s2024-08-08_Besuch Litauen-Gruppenfoto-c033adbbbeb78d698d3e5c31fff5ecb4.jpg
2024. 08. 08 - Lietuvos ir Vokietijos ekspertų susitikime – dėmesys mokslui ir gynybai Daugiausia dėmesio sulaukusios temos – lazeriai, autonominiai sprendimai ir dirbtinio intelekto panaudojimas karyboje.
Dronu diena mini FTMC-8a5b724c36eb524fe2bf034962d512e1.jpg
2024. 05. 28 - FTMC atstovai lankėsi Dronų dienoje I. Fiodorova, K. Stašys ir M. Skaržinskas aptarė darbus su esamais partneriais ir mezgė naujus kontaktus.
Karolis Stasys Space Day-814f620b99d1184fb4e1ce00164a0b43.jpg
2024. 05. 16 - FTMC atstovai – kosmoso pramonės konferencijoje „Vilnius Space Days 2024“ Potencialiems partneriams iš Lietuvos ir užsienio pristatėme savo darbus bei galimybes šioje srityje.
Adaptive Camouflage Fabric-fa0554ff875caa0dd3cbb0537b4c6ada.png
2023. 08. 31 - FTMC tyrėjai dalyvaus naujame Europos gynybos fondo finansuojamame tarptautiniame projekte Mokslininkai tobulins esamas sausumos sistemų (karių ir transporto platformų) adaptyvaus kamufliažo kūrimo technologijas.