• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 09. 19 -

30-ąjį kartą kraujo davęs FTMC vadovas prof. dr. R. Skaudžius: „Kiekvienas turėtume apie tai pagalvoti“

Marija Gutauskienė ir prof. dr. Ramūnas Skaudžius. FTMC nuotrauka
Rugsėjo 19 d. FTMC fojė įvyko Nacionalinio kraujo centro organizuota kraujo donorystės akcija, kurioje dalyvavo tiek mūsų Centro darbuotojai, tiek kitų institucijų mokslininkai bei studentai.
 
Kraujo davė ir FTMC direktorius prof. dr. Ramūnas Skaudžius – jam tai buvo jau 30-oji tokia donorystė.
 
Ja mokslininkas užsiima nuo studentavimo laikų, o su pertraukomis pradėjo prieš 15 metų. Šiandien kraujo duoda reguliariai, kai tik gerai jaučiasi.
 
 
(Prof. dr. Ramūnas Skaudžius. FTMC nuotrauka)
 
„Manau, kad kiekvienas turėtume apie tai pagalvoti anksčiau negu kam nors ištinka bėda. Turiu ir donoro kortelę, pasidariau iškart, kai tik suėjo aštuoniolika metų – tai buvo pirmas dalykas, ką norėjau padaryti.
 
Tiesiog prijaučiu idėjai, kad reikia padėti kitam“, – sako R. Skaudžius.
 
 
(Dokt. Kasparas Kižys. FTMC nuotrauka)
 
FTMC Nanotechnologijų skyriaus doktorantas Kasparas Kižys kraujo duoda taip pat ne pirmą kartą.
 
„Tai yra geras gestas visiems, kuriems trūksta kraujo. Be to, man motyvacijos prideda tai, kad mano kraujo grupė, O–, yra labai reikalinga. Ji universali perpilti visiems žmonėms, beveik neturi antikūnių“, – pasakoja chemikas.
 
 
(Marija Gutauskienė. FTMC nuotrauka)
 
Tuo metu FTMC direktoriaus pavaduotoja bendriesiems reikalams Marija Gutauskienė dalijasi, kad jos brolis ir sesuo yra medikai – o ir pati atėjus laikui suprato, kaip svarbu gelbėti gyvybes.
 
„Niekada nežinai, kada to gali prireikti. Nenorėčiau, nei kad aš pati, nei mano artimieji, šeima, draugai, ar bet kuris žmogus ištikus nelaimei jaudintųsi, jog nėra kraujo. Tai yra bendražmogiškas vertybinis suvokimas.
 
Duoti kraujo niekada nėra baisu, viskas paprasta, greita, lengva. Dar kai Nacionalinis kraujo centras į mūsų darbą atvažiuoja, išvis bepigu“, – šypsosi Marija.
 
 
(Andrius Zigmantas. FTMC nuotrauka)
 
Kraujo davimo procedūros paprastumą akcentavo ir į FTMC atvykęs Nacionalinio kraujo centro donorų organizatorius Andrius Zigmantas. Specialistas primena, kad donoras turi būti sveikas, o atėjus reikia būti gerai pavalgius ir atsigėrus daugiau vandens nei kasdien įprasta – kad duodant kraujo nebūtų silpna.
 
Prieš procedūrą taip pat reikia turėsi savo asmens dokumentą, o pačioje pradžioje paimama šiek tiek kraujo – patikrinamas hemoglobino kiekis.
 
„Vyrams žemutinė riba yra 135 miligramai litre, o moterims – 125. Tai vėlgi yra šiek tiek aukštesnė riba negu įprastai gyvenime. To reikia, kad žmogus turėtų geležies atsargų, kad galėtų pasidalinti su recipientu“, – sako pašnekovas.
 
 
(Davusiųjų kraują laukia simbolinės dovanėlės. FTMC nuotrauka)
 
Paskui seka trumpas pokalbis su gydytoju apie bendrą sveikatos būklę, esamas ar persirgtas ligas, neseniai įvykusias keliones (dėl kai kuriose šalyse siaučiančių virusų, kartais donorystė laikinai atidedama). Pamatuojamas kraujospūdis, ir gydytojas priima sprendimą, ar žmogus gali duoti kraujo:
 
„Paklausiame ir apie turimas tatuiruotes, nes yra infekcijų rizika. Jeigu tatuiruotė neseniai daryta, donorystę atidedame maždaug 4 mėnesiams. Įtakos sprendimui turi ir neseniai atliktos invazinės medicininės procedūros, pavyzdžiui, skrandžio endoskopija ar operacija. Tokiu atveju taip pat donorystė atidedama 4 mėnesiams, dėl infekcijų rizikos.“
 
Pasak A. Zigmanto, pati kraujo davimo procedūra yra trumpa, o visi žingsniai (jeigu nėra eilių) nuo anketos užpildymo iki atsikėlimo nuo kėdės ir dovanėlės pasiėmimo trunka ne ilgiau 20 minučių. Ir tai nėra skausminga:
 
„Ne skaudžiau negu tyrimai poliklinikoje tikrinantis bendrą sveikatos būklę. Šiek tiek skauda tiktai dūrio metu.“
 
Norite sužinoti daugiau apie kraujo donorystę ir būsimas akcijas Jūsų mieste? Sekite Nacionalinio kraujo centro interneto svetainę: https://kraujodonoryste.lt/.
 
Jūsų pagalba visada labai reikalinga!
 
FTMC informacija
Pirma vieta mini-57411280d3f3ecf9a8f9a59d482e8df1.jpg
2024. 04. 17 - Pirmąkart įvyko Didysis Saulėtekio kvantinis protmūšis Pasaulinei kvantinei dienai paminėti skirti žaidimai finišavo smagiu renginiu.
Karolina ir Rusne-8ae6789a203c7bdcce83bc7de34f6be9.jpg
2023. 12. 19 - Pirmąkart FTMC – stalo žaidimų vakaras! Gruodžio 18 d. FTMC fojė buvo galima išgirsti skambant gerą muziką ir daug daug juoko.
Muge SW-eed455ddc63e836a11b93e506e5253d7.jpg
2023. 12. 18 - FTMC kalėdinė mugė: parama Ukrainai ir rankų darbo staigmenos Gruodžio 15 dienos popietę vyko dar vienas renginys, primenantis, kad artėja Šv. Kalėdos!
Protmusis1-236de8dfa55193a2cebf3f835c0332a9.jpg
2023. 12. 13 - Kalėdiniame FTMC protmūšyje – iki šiol nematytas rezultatas 19 komandų rungėsi atsakinėdamos į klausimus apie mokslą, istoriją, juokelius, muziką ir, žinoma, Kalėdas.