• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 09. 16 -

FTMC lankėsi delegacija iš pasaulyje pripažinto Vokietijos dalelių greitinimo centro

Dr. Linas Minkevičius ir DESY delegacijos nariai. FTMC nuotrauka
Rugsėjo 13 d. FTMC lankėsi delegacija iš Vokietijos nacionalinio fundamentinių tyrimų centro DESY (vok. Deutsches Elektronen-Synchrotron – Vokietijos elektronų sinchrotronas).
 
Tai yra vienas iš pirmaujančių pasaulyje dalelių greitinimo centrų – jo greitintuvai naudojami materijos struktūrai, dinamikai ir funkcijoms tirti, atliekami tarpdisciplininiai moksliniai tyrimai tokiose srityse kaip dalelių ir didelės energijos fizika, fotonų mokslas, astrodalelių fizika ar dalelių greitintuvų kūrimas, konstravimas ir eksploatavimas.
 
DESY šūkis – „Iššifruoti materiją“, ir tai atsispindi šios institucijos veikloje. Mokslininkai čia tyrinėja mikrokosmoso įvairovę – nuo mažyčių elementariųjų dalelių sąveikos ir naujų tipų nanomedžiagų elgsenos iki biomolekulinių procesų, kurie yra būtini gyvybei. Kaip teigia DESY, jų kuriami ir statomi greitintuvai bei detektoriai generuoja intensyviausią pasaulyje rentgeno spinduliuotę, pagreitina daleles iki rekordinių energijų ir atveria visiškai naujus langus į Visatą.
 
DESY bendradarbiauja su pramone ir verslu, siekdama populiarinti naujas visuomenei naudingas technologijas ir skatinti inovacijų kūrimą. O pastaruoju metu šio centro atstovai lankosi Baltijos šalyse, ieškodami bendradarbiavimo su kitomis mokslo institucijomis galimybių.
 
 
(Viena iš DESY laboratorijų, kuriuose veikia lazerių linijiniai greitintuvai. DESY komunikacijos departamento nuotrauka)
 
Penktadienio popietę FTMC aplankė DESY atstovai: delegacijos vadovas, Greitintuvų departamento direktorius prof. dr. Wimas Leemansas, DESY Lazerių mokslo ir technologijų grupės vadovas dr. Ingmaras Hartlis, Europos rentgeno spindulių laisvųjų elektronų lazerinio įrenginio (European XFEL) projekto atstovė Deikė Pahl, taip pat – DESY mokslininkai dr. Kristjanas Põderis, dr. Rolfas Treuschas, dr. Martinas Sandhopas ir dr. Hansas-Christianas Wille.
 
FTMC susitikime atstovavo Centro direktorius prof. dr. Ramūnas Skaudžius, l.e.p. direktoriaus pavaduotoja mokslo reikalams dr. Lina Mikoliūnaitė ir direktoriaus pavaduotoja bendriesiems reikalams Marija Gutauskienė.
 
 
(Dr. Zigmas Balevičius ir Vokietijos fundamentinių tyrimų instituto DESY delegacija. FTMC nuotrauka)
 
Vizito metu iš pradžių svečiai buvo pakviesti į keletą mūsų laboratorijų. FTMC Lazerinių technologijų skyriaus fizikas dr. Zigmas Balevičius pristatė Plazmonikos ir nanofotonikos laboratorijoje atliekamus darbus; Branduolinių tyrimų skyriaus vyr. inžinierius Artur Plotnikov papasakojo apie daiktų datavimą radioaktyviąja anglimi Greitintuvo masių spektrometrijos laboratorijoje; Optoelektronikos skyriaus mokslininkas dr. Jan Devenson aprodė kristalines puslaidininkių struktūras auginančios molekulinių pluoštelių epitaksijos (MBE) įrenginį, o to paties skyriaus fizikas dr. Linas Minkevičius supažindino su teraharcinių bangų tyrimais Terahercų fotonikos laboratorijoje.
 
 
(FTMC ir DESY susitikimas. FTMC nuotrauka)
 
Vėliau sekė FTMC ir DESY prisistatymai bei neformalūs pokalbiai. Vokietijos mokslinių tyrimų centras ypač domisi bendradarbiavimu lazerių srityje – FTMC Lazerinių technologijų skyrius jau anksčiau užmezgė ryšius, o šįkart mūsų Centrą pakvietė dalyvauti kitų metų tarptautiniame renginyje „Science City Day“ Hamburge. DESY atstovai išreiškė susidomėjimą FTMC galimybėmis prisidėti prie pramonės vystymo ir inovacijų kūrimo, taip pat teigė, kad jiems labai aktualūs terahercų tyrimai ir jų pritaikymas vartotojams.
 
FTMC informacija
s2024-08-08_Besuch Litauen-Gruppenfoto-c033adbbbeb78d698d3e5c31fff5ecb4.jpg
2024. 08. 08 - Lietuvos ir Vokietijos ekspertų susitikime – dėmesys mokslui ir gynybai Daugiausia dėmesio sulaukusios temos – lazeriai, autonominiai sprendimai ir dirbtinio intelekto panaudojimas karyboje.
Laser virselis-54eb32a3de7a03f8ab106cadc44c4a7a.jpg
2024. 05. 13 - Lietuvių mokslinis tyrimas – ant prestižinio žurnalo „Laser & Photonics Reviews“ viršelio! FTMC fizikai teoriškai apskaičiavo, pagamino ir laboratorijoje išbandė inovatyvius terahercinėms bangoms skirtus optinius lęšius.
FTMC delegation mini. jpg-0b55d92fa2cbb3150809e37351805e01.jpg
2024. 04. 19 - FTMC lankėsi vienos didžiausių Prancūzijos įmonių viceprezidentas Tarptautinės korporacijos „Dassault Systèmes“ atstovas J. Kitchingmanas susitinka su Lietuvos mokslo, technologijų ir pramonės lyderiais.
Memorandumas1-26712476bda787278b70ffc627fe3020.jpg
2024. 01. 29 - FTMC ir Pietų Korėjos institutas KITECH pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą „Jų patirtis, žinios ir, tikimės, būsimi bendri projektai bus labai naudingi“, – sako FTMC vadovas prof. G. Valušis.