• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 09. 13 -

Naujasis mokslų daktaras – alternatyvius energijos šaltinius vystantis chemikas A. Nacys

Dr. Antanas Nacys. FTMC nuotrauka
FTMC Katalizės skyriaus chemikas Antanas Nacys tapo gamtos mokslų daktaru. Jis apgynė disertaciją tema „Naujos medžiagos žemos temperatūros kuro elementams“ (mokslinė vadovė: dr. Loreta Tamašauskaitė-Tamašiūnaitė).
 
Sveikiname kolegą, visokeriopos sėkmės tolesniame kelyje!
 
Kuro elementai (angl. fuel cells) – tai daug žadantys, ekologiški ir pasaulio laboratorijose šiuo metu intensyviai kuriami įrenginiai, kurie cheminių reakcijų energiją tiesiogiai paverčia elektros energija. Jie veikia panašiai kaip baterijos, tačiau skiriasi tuo, kad nuolat gauna kuro (dažniausiai vandenilio) ir oksidatoriaus (dažniausiai deguonies) – todėl gali veikti nepertraukiamai, kol tiekiamos šios medžiagos.
 
„Jau iš paties disertacijos pavadinimo galima suprasti, kad mano darbas yra apie naujų medžiagų kūrimą ir šių medžiagų taikymo galimybes kuro elementuose. Tos naujos medžiagos yra katalizatoriai – viena pagrindinių kuro elemento sudedamųjų dalių“, – pasakoja Antanas.
 
 
(Antano Nacio mokslinių tyrimų aktualumas. Disertacijos gynimo skaidrių videokadras)
 
Pasak chemiko, šis darbas aktualus kiekvienam iš mūsų, nes glaudžiai susijęs su tvaria energetika:
 
„Šiuo metu labai aktuali tema pasaulyje yra klimato kaita ir kitos su iškastinio kuro naudojimu susijusios problemos. Todėl aktyviai bandoma pereiti prie alternatyvių energijos šaltinių (vėjo jėgainių, saulės modulių ir kt).
 
Vienas jų yra ir kuro elementai. Jie pasižymi universalumu ir plačiomis taikymo galimybėmis įvairiose srityse: nuo paprastų elektros generatorių buityje, automobilių iki povandeninių laivų, medicinos (dirbtiniai organai) ar panaudojimo kosminiuose erdvėlaiviuose.“
 
„Džiugina, kad pavyko įgyvendinti užsibrėžtus disertacinio darbo tikslus bei uždavinius – sukurti perspektyvias anodo medžiagas (katalizatorius), kurios pasižymi reikalingomis savybėmis ir gali būti panaudotos kuro elementuose. Taip pat norisi pasidžiaugti, kad šio darbo rezultatus pavyko pristatyti prestižinėse elektrochemikų konferencijose bei publikuoti aukšto lygio tarptautiniuose moksliniuose žurnaluose“, – sako A. Nacys.
 
FTMC informacija
 
Pamela OR stand-3f1dccaa611e9f2fe08704c599fe9018.jpg
2024. 04. 29 - FTMC doktorantė P. Rivera apie ateities chemiją: turime sustoti ir permąstyti, kaip dirbti tvariau Jaunoji mokslininkė dalyvavo konferencijos „Open Readings 2024“ diskusijoje.
2. Milda-047a38dc52399499ef17622a60d73f4c.jpg
2024. 04. 08 - Žaliasis vandenilis ir saulės energija: lietuvių mokslininkai tiesia kelią ateities technologijoms FTMC chemikė dr. M. Petrulevičienė su kolegomis išbando naujus metodus, kaip gaminti ateities kuru vadinamą vandenilį.
Apdovanojimas-05662794f8e2571fe5e048ee282dfb6e.jpg
2024. 02. 19 - Metinė mokslinė konferencija 2024: kvantinės technologijos, žalioji energetika ir laureatų apdovanojimai Pristatome, apie ką kalbėjo pirmosios dienos pranešėjai.
Jagminas_s-c1f8c19ef190549ab99bfa14eeb561be.jpg
2019. 06. 13 Lietuvos mokslininkų laimėjimai kuriant išmaniuosius nanodarinius Dr. Arūno Jagmino bendradarbiavimas su Vokietijoje dirbančiu habil. dr. Zenonu Jusiu