Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 06. 20 -

Lietuva pasirašė Europos deklaraciją dėl kvantinių technologijų

Unsplash.com nuotrauka
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė birželio 19 d. pasirašė Europos deklaraciją dėl kvantinių technologijų. Taip Lietuva prisijungė prie šalių, kurios susitarė bendradarbiauti šioje didelį potencialą turinčioje srityje ir prisidėti kuriant pasaulinio lygio kvantinių technologijų ekosistemą Europoje.
 
Praėjusių metų pabaigoje buvo įkurta Lietuvos kvantinių technologijų asociacija „Quantum Lithuania“, kuri siekia suburti mokslo ir verslo atstovus, norinčius plėtoti kvantines technologijas bei prisidėti prie šalies pažangos šioje srityje, ir jau sutelkė ekosistemos atstovus bendroms diskusijoms.
 
„FTMC kartu su „Quantum Lithuania“ džiaugiasi Lietuvos prisijungimu prie deklaracijos. Šis reikšmingas žingsnis įtvirtina Lietuvos dalyvavimą ES pastangose koordinuoti ir plėtoti kvantines technologijas, kurios yra būtinos Europos ekonominiai gerovei ir technologiniam savarankiškumui užtikrinti.
 
Asociacija didžiuojasi savo indėliu ir bendradarbiavimu su verslo, viešosiomis ir vyriausybinėmis institucijomis, siekiant stiprinti inovacijų ekosistemą ir ugdyti reikalingus įgūdžius bei talentus progresui šioje srityje“, – sako „Quantum Lithuania“ vadovas, FTMC Optoelektronikos skyriaus fizikas dr. Tadas Paulauskas.
 
 
(Dr. Tadas Paulauskas. FTMC nuotrauka)
 
„Kvantinės technologijos gali atverti daug naujų galimybių įvairiose srityse – nuo kompiuterijos iki kosmoso tyrinėjimų. Tai strateginės svarbos technologijos, nuo kurių priklausys visos Europos konkurencingumas. Turime dirbti kartu ir sujungti šalių mokslinį bei technologinį potencialą, kad Europa taptų pirmaujančia kvantinių technologijų ir inovacijų kūrėja pasaulyje“, – EIMIN pranešime teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė. 
 
Deklaracija, kurią yra pasirašiusios jau 24 Europos Sąjungos šalys, sutariama koordinuoti Europos, nacionalines ir regionines mokslinių tyrimų ir plėtros programas bei iniciatyvas kvantinių technologijų srityje. Taip pat ketinama drauge kurti pažangią infrastruktūrą šių technologijų vystymui ir paspartinti perėjimą nuo laboratorijos prie pramoninio panaudojimo, skatinant mokslo ir verslo bendradarbiavimą ir investuojant į kvantines inovacijas kuriančius startuolius.
 
Europos Komisija kvantines technologijas priskiria prie svarbiausių technologijų sričių, kurios padės užtikrinti Europos ekonominį saugumą ir technologinį savarankiškumą. Kvantinės technologijos turėtų paskatinti pažangą daugelyje sektorių, įskaitant kompiuteriją, saugų ryšį, energetiką, sveikatos priežiūrą, gamybą, saugumą, kosmoso tyrinėjimus.
 
Deklaracija buvo pristatyta Lietuvos kvantinių technologijų ekosistemos renginyje, kurį organizavo „Baltic Sandbox Ventures“. Renginio metu apžvelgti naujausi pasiekimai ir tendencijos kvantinių technologijų srityje, taip pat buvo diskutuojama apie šių technologijų komercializavimą ir ekosistemos vystymą Lietuvoje.
 
Europos deklaraciją dėl kvantinių technologijų galima rasti ir atsisiųsti paspaudus šią nuorodą
 
EIMIN ir FTMC informacija
Susiję:
Untitled design (43)-80ada2124835ee35f555002af877010c.png
2024. 04. 26 - Kvantinių technologijų vystymas ir laboratorija su dirbtiniu intelektu: FTMC atsiranda dvi naujos mokslinės temos Dr. Tadas Paulaukas ir dr. Linas Vilčiauskas vadovaus naujiems ambicingiems projektams.
Tadas Paulauskas FTMC mini-5f8bf20e8b7fffc4cef06bbf56e5a7f6.jpg
2023. 12. 19 - Kvantinių technologijų asociacijos vadovas T. Paulauskas: siekiame kurti įrenginius, kurie padėtų kiekvienam iš mūsų Kokie pagrindiniai asociacijos tikslai – ir kokio technologinio proveržio galime tikėtis iš lietuvių?
Agne Sukoviene ir Augustas Vaitkevicius LRT-f0709cc584a9669010a96edb448a945c.jpg
2023. 12. 06 - „Labas rytas, Lietuva“: kvantinių taškų tyrimai FTMC laboratorijose LRT žurnalistams kalbėjo chemikė dr. A. Sukovienė ir fizikas dr. A. Vaitkevičius.
AR-231129675-5c0a6238fae05c7b11d86f065bc09862.jpg
2023. 11. 24 - Įsteigta Lietuvos kvantinių technologijų asociacija Jos vadovu tapo FTMC fizikas dr. Tadas Paulauskas.