Naujienos ir renginiai

Renginiai ir skelbimai

2024. 06. 18 -

FTMC doktoranto M. Gaidžio pranešimas Ispanijoje antrus metus iš eilės pripažintas geriausiu

Mantas Gaidys. Asmeninio archyvo nuotrauka
Birželio 11–14 dienomis San Sebastiano mieste, Ispanijoje, įvyko 25-asis Tarptautinis lazerinės tiksliosios mikrofabrikacijos simpoziumas (angl. „The 25th International Symposium on Laser Precision Microfabrication“ (LPM2024)). Šio simpoziumo tikslas – surengti konferenciją, kurioje mokslininkai, lazerių gamintojai ir jų naudotojai galėtų aptarti pagrindinius lazerinės spinduliuotės ir medžiagos sąveikos aspektus, naujausius lazerinio medžiagų apdirbimo pasiekimus ir naujos kartos technologijas.
 
FTMC Lazerinių technologijų skyriaus doktorantas Mantas Gaidys (doktorantūros vadovas: dr. Mindaugas Gedvilas) konferencijoje pristatė žodinį pranešimą: „Efektyvus lazerinis nerūdijančio plieno spalvinimas naudojant femtosekundines GHz impulsų voras“ (angl. „Efficient laser surface coloring of stainless-steel using femtosecond GHz bursts“) ir antrus metus iš eilės buvo įvertintas geriausio žodinio pranešimo apdovanojimu.
 
Sveikiname kolegą ir linkime tolesnės sėkmės!
 
2023 metais Manto darbas buvo nominuotas LPM2023 konferencijoje, vykusioje Aomiri mieste, Japonijoje. Šiemet LPM2024 konferencijoje buvo pristatyti 199 aukščiausio tarptautinio lygio viso pasaulio mokslininkų žodiniai pranešimai, iš kurių 40 buvo studentiški. Doktorantas iš Lietuvos dėl nominacijos varžėsi su tyrėjais iš Belgijos, Graikijos, Italijos, Ispanijos, Japonijos, Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Rumunijos ir Vokietijos universitetų bei mokslinių tyrimų centrų.
 
Tai – pirmas kartas prestižinės lazerinio mikroapdirbimo konferencijos istorijoje, kai jaunajam mokslininkui pavyksta du kartus iš eilės laimėti geriausio žodinio pranešimo titulą ir apginti geriausio mokslininko vardą. Tai didžiulis mokslininko įdirbio ir viso Lietuvos lazerinių technologijų sektoriaus tarptautinis įvertinimas ir pripažinimas. Darbas atliktas FTMC Lazerinių technologijų skyriaus Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijoje.
 
 
(Manto Gaidžio asmeninio archyvo nuotrauka)
 
Pastaraisiais metais daug dėmesio skiriama lazeriniam mikroapdirbimui naudojant impulsų voras. Naudojant lazerinių impulsų vorų režimus galima didelės energijos impulsą suskaidyti į kelis mažesnės energijos impulsus, kurių bendra energija lygi didelės energijos impulso energijai. Tai labai naudinga lazeriu spalvinant metalus. Lazerinis spalvinimas jau beveik tapo pramoniniu procesu, turinčiu daugybę panaudojimo būdų medicinos ir automobilių pramonės bei juvelyrikos ir prekių ženklų kūrimo srityse.
 
Lazerinis paviršiaus spalvinimas labai priklauso nuo lazerinio apdirbimo parametrų. Norint pasiekti geriausią rezultatą, reikia optimizuoti tokius parametrus kaip pluošto skenavimo greitis, impulsų pasikartojimo dažnis, impulsų trukmė, impulsų persidengimas, impulsų skaičius voroje ir kitus, o tai yra varginanti ir daug laiko reikalaujanti užduotis.
 
Šiame darbe atliktas eksperimentas, kurio metu nerūdijančiojo plieno bandiniai buvo spalvinami femtosekundinio lazerio gigahercinių impulsų voromis, keičiant vidutinę lazerio galią ir skenavimo greitį. Ant nerūdijančio plieno pavyko gauti didelę spalvų gamą bei pasiekti spalvinimo rekordinį greitį iki 45 kvadratinių milimetrų per sekundę.
 
FTMC informacija
Susiję:
Untitled design (60)-4c32fed5e97c8f3d97b66b9cc1f223fd.png
2024. 06. 26 - Studijuokite doktorantūrą FTMC Jei baigėte magistro studijas fizikos, chemijos ar medžiagų inžinerijos srityje, kviečiame prisijungti prie mūsų komandos!
0U9A5262 copy-22238b1c6b5207f80335bdf0c939fba7.jpg
2024. 06. 17 - 6G ryšys, saulės elementai ir 2D nanoplokštelės: aktualius tyrimus atliekantys FTMC jaunieji mokslininkai pelnė verslo įsteigtas premijas Sveikiname kolegas P. Baltaševičiūtę, dr. R. Ivaškevičiūtę-Povilauskienę ir dr. S. Ramanavičių!
Julija 1-228317be5b1041569481f3ca291e3f19.jpg
2024. 06. 06 - E-tekstilę tobulinanti FTMC doktorantė J. Pupeikė – geriausio stendinio pranešimo tarptautiniame renginyje autorė FTMC sukurtos medžiagos laidžios elektrai, lanksčios, atsparios skalbimui bei trinčiai – kas labai svarbu kuriant dėvimąją elektroniką.
Untitled design (57)-4d0e33cb42bdcd792bdcf045555df40f.jpg
2024. 05. 30 - Tarptautinėje fotonikos konferencijoje – apdovanojimas ultratrumpųjų impulsų lazerius tyrinėjančiai FTMC inžinierei A. Černeckytei Jauniausioji renginio dalyvė įvertinta už geriausią žodinį pranešimą lazerių sekcijoje!