• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 06. 03 -

Mokslo ir verslo atstovai susitiko forume „CleanTech Innovations“

Forume savo darbus pristačiusi Dr. Milda Petrulevičienė. FTMC nuotrauka
Gegužės 30 d. FTMC pirmąkart įvyko mokslo ir verslo forumas „CleanTech Innovations“, kurį organizavo mūsų Centras kartu su inovacijų akseleratoriumi „Baltic Sandbox Ventures“ bei Lietuvos švariųjų technologijų klasteriu.
 
Forumo metu mūsų mokslininkai užmezgė ryšius su verslo atstovais, susirinkę dalyviai pristatė savo vykdomus darbus žaliųjų technologijų srityje.
 
„Tai buvo išties aukštos kokybės renginys. Pirmą kartą per tiek metų, kai organizuoju mokslo ir verslo forumus, mačiau tokį didelį susidomėjimą iš potencialių partnerių ir įmonių apie mūsų vystomus mokslinius darbus bei galimybes prisidėti prie švariųjų technologijų plėtros. Nesu matęs, kad verslininkai mokslininkus klausinėtų 15 minučių po jų pranešimų. Tai paliko labai gerą įspūdį.
 
Su šiais verslininkais ir toliau palaikome bendradarbiavimą ir tikimės, kad tai prisidės prie švariųjų technologijų plėtros Lietuvoje – ir galiausiai užtikrins gyvenimą švaresnėje ateityje“, – sako vienas iš forumo organizatorių, FTMC Inovacijų ir technologijų tarnybos inovacijų vadybininkas Karolis Stašys.
 
 
(Karolis Stašys. FTMC nuotrauka)
 
Aplinkai draugiškos žaliosios technologijos (angl. CleanTech) yra viena kertinių mūsų Centro veiklos krypčių. Anot K. Stašio, FTMC, būdama didžiausia mokslinė institucija Lietuvoje, turi nešti didžiausią atsakomybę už tvarią Lietuvos ateitį.
 
„Mes ir toliau reguliariai, bent du kartus į metus, rengsime mokslo ir verslo forumus, į kuriuos kviesime potencialius partnerius. Sieksime, kad jie susipažintų su Centro vykdoma veikla, o mes – kad išgirstume verslo poreikius, sužinotume egzistuojančias problematikas ir ieškotume sąlyčio taškų bendram darbui“, – teigia Karolis.
 
Jis renginį atidarė tardamas įžanginį žodį apie FTMC veiklą ir mūsų atžalines įmones. Pasak inovacijų vadybininko, statistiškai pasaulyje per pirmuosius 5 metus išsilaiko vos 5–10 proc. naujų įmonių; tuo metu FTMC įmonių toks statistinis sėkmės rodiklis – net 95 proc.
 
 
(Dokt. Sonata Pleskytė pristato mikroplastiko tyrimus. FTMC nuotrauka)
 
Mokslininkų darbų pristatymų sesiją pradėjo FTMC Aplinkotyros skyriaus doktorantė Sonata Pleskytė. Ji pasakojo apie mikroplastiko žalą aplinkai, klimatui, žmogaus sveikatai – ir mūsų Centre atliekamus ekologiškus šio plastiko šalinimo būdus.
 
FTMC mokslininkai yra tyrinėję mikroplastiką Baltijos jūroje, Lietuvos upėse, nuotekų vandenyje ar net Arkties vandenyne. Taip pat – Vilniaus mokyklose, gatvėse bei žmogaus organizme (plaučių ėminiuose ir vaisiaus vandenyse).
 
 
(Dr. Evaldas Naujalis. FTMC nuotrauka)
 
Toliau kalbėjo FTMC Organinės chemijos skyriaus bei Nacionalinio metrologijos instituto tyrėjas dr. Evaldas Naujalis, kuris pristatė cheminių matavimų panaudojimo galimybes švarioms technologijoms. Vienos iš temų buvo skysta ir dujinė chromotografija (metodas, naudojamas skirtingų medžiagų atskyrimui) bei tam sukurti įvairūs detektoriai, masių spektometrija (metodas, skirtas cheminiams junginiams analizuoti pagal jų masę) ir elektrochemija.
 
Pasak E. Naujalio, šie metodai panaudojami įvairiems tikslams – nuo dirvožemio ir vandens kokybės tyrimų iki naujos kartos biodegalų gamybos.
 
FTMC Cheminės inžinerijos ir technologijų skyriaus mokslininkė dr. Milda Petrulevičienės pristatyta tema – „Fotoelektrocheminių sistemų galimybės ir taikymas vertingų junginių sintezei“. Ji su kolegomis sintetina fotoelektrochemiškai aktyvias medžiagas, jas tiria, bando išgauti geriausias jų savybes – ir ieško tinkamų sąlygų, kur tai būtų galima panaudoti.
 
Vienas iš tokių būdų yra žaliojo vandenilio gamyba. Laboratorijoje naudojama dirbtinė fotosintezė: šviesos energija veikiant elektrai vandenį skaido į norimus cheminius junginius – vandenilį, stiprius antibakterinius oksidantus ar kitus vertingus organinius junginius, skirtus teršalų skaidymui.
 
 
(Dr. Linas Vilčiauskas. FTMC nuotrauka)
 
To paties Cheminės inžinerijos ir technologijų skyriaus vadovas dr. Linas Vilčiauskas kalbėjo apie alternatyvas energijos kaupimui. Viena tokių – natrio jonų baterijos, kurios būtų pranašesnės (saugesnės, draugiškesnės aplinkai, pigesnės) už dabartines, įprastas ličio jonų baterijas.
 
Šiuo metu L. Vilčiauskas su kolegomis ieškome naujų medžiagų baterijų elektrodams ir elektrolitams, atlieka visapusiškus tyrimus, susijusius su šių prietaisų elektrocheminėmis savybėmis.
 
Po pertraukos savo veiklas pristatė ir mūsų partneriai – Lietuvos švariųjų technologijų klasteris (kurio narys yra ir FTMC), startuolių akseleratorius „Baltic Sandbox Ventures“ bei svečiai iš Estijos – Centrinėje ir Rytų Europoje šioje srityje lyderiaujanti įmonė „Beamline Accelerator“.
 
Apie save taip pat papasakojo startuolio „AgroSync“ verslo plėtros vadovas Lukas Grigaravičius. Jo komanda ūkininkams bei agronomams siūlo palydovinius tyrimus, kurie padeda tiksliau nustatyti pasėlių būseną ir užtikrinti derlingumą su mažesnėmis sąnaudomis. Teigiama, kad tokiu būdu išlaidos sumažėja perpus, o norimi duomenys gaunami vos per 5–10 minučių (vietoje įprastų 2–4 savaičių).
 
FTMC informacija