• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 05. 27 -

Kas yra elektrocheminiai jutikliai? Dr. R. Pauliukaitės pranešimas tarptautiniame seminare

Dr. Rasa Pauliukaitė. Rumunijos nacionalinio medžiagų fizikos instituto jutubo kanalo videomedžiagos kadras
Gegužės viduryje FTMC Nanoinžinerijos skyriaus mokslininkė dr. Rasa Pauliukaitė dalyvavo Rumunijoje vykusiame 9-ajame tarptautiniame medžiagų fizikos seminare, kurio tema – „Advanced Materials and Methods for Healthcare and Pharmaceutical Industry“ (liet. „Pažangios medžiagos ir metodai sveikatos priežiūrai ir farmacijos pramonei“).
 
„Ši tema puikiai atitinka FTMC Funkcinių nanomedžiagų laboratorijos kompetencijos sritį“, – sako šios laboratorijos vadovė Rasa. Ji seminare skaitė kviestinį pranešimą, kuriame apžvelgė naujausius pasiekimus elektrocheminių jutiklių ir daugiajutiklinių sistemų srityje, taip pat pristatė minėtos laboratorijos darbus.
 
R. Pauliukaitės pranešimas (anglų k.) Rumunijos nacionalinio medžiagų fizikos instituto jutubo kanale:
 
 
Kaip savo pranešime kalbėjo Rasa, aktyvus cheminių jutiklių kūrimas prasidėjo XX a. viduryje. Ilgainiui jie buvo tobulinami, optimizuojami ir jungiami į daugiajutiklius – prietaisus, kurie vienu metu gali matuoti keletą skirtingų parametrų (pavyzdžiui, temperatūrą, drėgmę, šviesą ir t. t.), o prieš 30 metų buvo komercializuotas pirmasis cheminis daugiajutiklis prietaisas – „elektroninis liežuvis“ skonio nustatymui maisto pramonėje.
 
Cheminiai daugiajutikliai skirstomi į nespecifinius, t. y. kokybinius (kurie atsako „taip“ arba „ne“ – ar jutiklio tiriamame objekte yra ieškomas dalykas, ar nėra; tarkim, virusas) ir specifinius, t. y. kiekybinius (nurodo, kiek to dalyko yra).
 
Kokybiniai jutikliai jau naudojami kasdienybėje – pavyzdžiui, „elektroninės nosys“ ar „elektroniniai liežuviai“, analizuojantys kvapus, skonį, medžiagų sudėtį. „Na, o kiekybinių jutiklių kūrimas yra sudėtingas uždavinys, nes visus jutiklius turi valdyti ta pati elektroninė sistema su skirtingais kiekvieno jutiklio parametrais“, – pastebi R. Pauliukaitė.
 
 
(Dr. Rasa Pauliukaitė. FTMC nuotrauka)
 
Daugiajutikliai iš pradžių būdavo tokie dideli, kad užimdavo pusę stalo – o šiandien dėl mikro ir nanotechnologijų jie gali būti kreditinės kortelės dydžio. Kaip prie šios technologijos vystymo prisideda FTMC mokslininkai?
 
„Prieš pradedant taikyti sudėtingas daugiajutiklines sistemas ar tyrimus, pirmiausia išbandomi atskiri miniatiūriniai elektrocheminiai jutikliai, sukonstruoti iš laidžių polimerų ir anglies nanodalelių. Mūsų grupė kuria įvairių analičių, pavyzdžiui, neuromediatorių (dopamino), gliukozės, pH, cinko, baltymų ir kitokius mikrojutiklius“, – sako mūsų chemikė.
 
Elektrocheminiai jutikliai yra ekonomiški ir nereikalauja sudėtingo mėginių paruošimo, ypač jei mėginiai yra skysti. Šiuos jutiklius gan lengva padaryti mažus. Be to, jie ypač praverčia personalizuotai medicinai, kai sveikatos priežiūra atliepia individualius paciento poreikius.  
 
Išsamiau – dr. Rasos Pauliukaitės pranešime.
 
FTMC informacija
Vytautas Cepla2-7aca436f1d7c7c2a51b967d6dfc177e2.jpg
2024. 05. 23 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: karatė mokslų daktaras Dr. Vytautas Cėpla yra ne tik FTMC mokslininkas, bet ir ne vieną medalį iškovojęs kiokušin karatė meistras.
Pamela OR stand-3f1dccaa611e9f2fe08704c599fe9018.jpg
2024. 04. 29 - FTMC doktorantė P. Rivera apie ateities chemiją: turime sustoti ir permąstyti, kaip dirbti tvariau Jaunoji mokslininkė dalyvavo konferencijos „Open Readings 2024“ diskusijoje.
Rasa su kolegoms minis-1429de8c852ccb24ed702747c19d6e1b.jpg
2023. 09. 21 - Naujos kartos jutiklių kūrimas juda pirmyn: technologija pristatyta prestižiniame renginyje Jungtinė FTMC ir startuolio „Innosensus“ komanda žada didžiulę pagalbą gliuteno netoleruojantiems vartotojams.
Rasa-bb3fc71b86ffdb1916b11b9d0835f0ac.jpg
2023. 08. 24 - Tinklalaidė „Tai ką jūs ten darot?“: elektroninis liežuvis jūsų kišenėje ir poetiškoji chemija Dr. R. Pauliukaitė su kolegomis sukūrė jutiklį, kuris padės gliuteno netoleruojantiems žmonėms.