• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2024. 05. 23 -

Mikroplastiką tyrinėjančiai FTMC doktorantei S. Pleskytei – apdovanojimas už geriausią žodinį pranešimą chemikų konferencijoje

Doc. dr. Vaida Kitrytė-Syrpa, dokt. Sonata Pleskytė ir dr. Andrius Jaskūnas. KTU nuotrauka

Gegužės 17 d. Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakultete vyko 28-oji studentų mokslinė konferencija „Chemija ir cheminė technologija 2024“. Pagrindinis renginio tikslas – skatinti studentus dalyvauti mokslinėje veikloje, plėsti žinias, domėtis mokslo pažanga ir pasidalintis turima patirtimi bei idėjomis.

Konferencijoje dalyvavusi FTMC Aplinkotyros skyriaus doktorantė Sonata Pleskytė laimėjo pirmąją vietą už geriausią žodinį pranešimą analizinės, fizikinės ir aplinkos chemijos sekcijoje.

Sveikiname kolegę ir labai džiaugiamės!

Sonatos pranešimo tema – „Photocatalytic degradation of LDPE microplastics by a TiO2-clay nanomaterial“ (liet. „Fotokatalitinė mažo tankio polietileno mikroplastiko dalelių degradacija, taikant titano dioksido (TiO2)-molio nanomedžiagas“).

Jaunosios mokslininkės darbas nepaprastai aktualus kiekvienam iš mūsų ir yra susijęs su mikroplastiko degradacija – procesu, kai mikroskopinės plastiko dalelės laikui bėgant suyra. Gamtoje tai vyksta labai ilgai – nuo dešimtmečių iki šimtmečių, o aplinkoje užsilikęs mikroplastikas gali kelti grėsmę žmogui, gyvūnams, dirvožemiui ar vandens telkiniams. Todėl itin svarbu ieškoti naujų metodų, kaip šalinti mikroplastiką.

S. Pleskytė taiko molio pagrindu susintetintas nanomedžiagas mikroplastiko dalelių šalinimui iš vandens, o KTU konferencijoje pristatė, kaip įvairūs parametrai keičia degradacijos efektyvumą.

(Sonata Pleskytė. Nuotrauka iš asmeninio albumo)

„Mano pranešime buvo analizuojama labiausiai vandens sistemose paplitusio mikroplastiko – mažo tankio polietileno (angl. low-density polyethylene, LDPE) – fotokatalitinė degradacija, taikant titano dioksido (TiO2) ir molio kaolinito nanomedžiagas. Fotokatalizės procesas šiuo atveju inicijuoja ir pagreitina mikroplastiko degradaciją, vienu metu veikiant mikroplastiko daleles katalizatoriumi ir šviesa.

Savo darbe pristačiau nanomedžiagas, kurios yra gan pigios ir nekenksmingos aplinkai, o jų sintezė yra greita ir nesudėtinga. Tyrimo metu buvo pasiektas 30 proc. LDPE mikroplastiko dalelių degradacijos efektyvumas po 1 valandos poveikio ultravioletine šviesa. Taip pat buvo nustatyta įvairių faktorių, tokių kaip: pH, jonų kiekis tirpale ir kt.), įtaka“, – sako Sonata.

Jos doktorantūros darbo vadovė – dr. Steigvilė Byčenkienė. Kartu su kolegomis chemikė planuoja tęsti pradėtus tyrimus ir dar veiksmingiau šalinti mikroplastiką.

Taip pat ateityje planuojama tirti, kaip šios medžiagos šalina kitus plastiko tipus – polistireną (PS) ar polietileno tereftalatą (PET).

Pasak KTU konferencijoje apdovanojimą laimėjusios FTMC doktorantės Sonatos, „labiausiai džiugina, jog doktorantūros studijose plėtojamos temos aktualumas (mikroplastiko tarša ir šių dalelių šalinimo galimybės) sulaukia mokslinės bendruomenės susidomėjimo ir palaikymo“.

FTMC informacija

Mantas Stonkus 2-88de673c86c4ff84fb005aff3c14f509.jpg
2024. 03. 26 - Upių užterštumą mikroplastiku tyrinėjantis T. Stonkus – nacionalinės mokslinės konferencijos laureatas FTMC Aplinkotyros skyriaus praktikantas apdovanotas už geriausią stendinį pranešimą.
Novikau Raman-87c6ce891b7851d874eacade1f9970bb.jpg
2024. 01. 15 - FTMC mokslininkų tyrimas – tarp 1 proc. gausiausiai cituojamų straipsnių aplinkos ir ekologijos srityje Dr. R. Novikau ir dr. G. Lujanienė tyrė būdus, kaip apsaugoti aplinką nuo radionuklidų bei sunkiųjų metalų.
brian-yurasits-5fbJMCzqNDs-unsplash-bfbec7191be866d29d06a3e59f547b13.jpg
2023. 12. 08 - Kova su mikroplastiko tarša nuotekose: inovatyvūs sprendimai švaresnei ateičiai Straipsnio autorė – dr. Ieva Uogintė iš FTMC Aplinkotyros skyriaus. Jos ir kolegų tyrimai jau duoda daug žadančių rezultatų.
Screenshot 2023-10-18 163717aaa-111d7bceea430d75191881f92d87eccd.jpg
2023. 10. 18 - Aplinkotyros ekspertė I. Uogintė – LRT TV laidoje „Laba diena, Lietuva“ „Plastiko piratai“ – tarptautinis projektas, kuriame jėgas suvienija mokslininkai, mokiniai, mokytojai ir jaunimo organizacijos.